rubrik

Optimera din TCO (Total ägandekostnad)

Publicerat den 1 oktober 2023 - 3 Minut(ers) läsning

Till följd av de globala förändringar som skett under de senaste åren står fordonsägare numera inför inflation, stigande bränslepriser och kraftigt ökade råvarukostnader. Dessa faktorer ökar följaktligen den totala ägandekostnaden, eller TCO:n, för varje enskild lastbil. Att spåra och minska TCO är ett utmärkt sätt att säkra framtiden för din fordonsflotta och det är troligt att du redan beräknar din TCO, utan att du ens vet om det!

Vad är TCO och passar det alla modeller av fordonsflottor?

Oavsett hur stor eller liten fordonsflottan är kan alla fordonsägare dra nytta av att spåra och optimera sin totala ägandekostnad, eller TCO, för att hantera företagskostnader. När du väl förstått dig på begreppet TCO och kan beräkna det på rätt sätt är det bara en tidsfråga innan du kan dra nytta av fördelarna. Även om det inte ännu finns någon branschomfattande TCO-standard brukar de flesta fordonsägare inkludera samma kostnader i sina beräkningar.

Låt oss ta en närmare titt på TCO(1)

Din lastbils TCO omfattar flera kostnader som du förmodligen redan har koll på, till exempel förarlöner, underhåll, bränsle och däckpriser. När dessa operativa kostnader räknas samman med fordonets inköpspris och alla andra direkta eller indirekta kostnader relaterade till fordonet under dess totala livscykel, kallas totalsumman för TCO.

schema zoom in tco graphic tco sv

Varför är det vitkigt att ditt företag beräknar ett däcks TCO?

 

Trots att däck endast står för 5 % av en lastbils totala TCO har de stor påverkan på ett flertal andra områden. För det första beräknas den verkliga kostnaden för däck i allmänhet genom att inkludera kostnaden per mil eller kilometer, eller den körsträcka du kan få ut av varje däck.

Genom att välja däck med en bättre första livslängd och monteringar som kan mönsterskäras och regummeras och på så vis få nytt liv flera gånger om, kan du minska kostnaden och därmed den totala TCO:n. På en marknad med varierande och högre bränslepriser än normalt spelar däcken en avgörande roll för att minska bränsleförbrukningen, vilket är den näst största bidragande faktorn till TCO.

Därför kan det på kort sikt ofta kännas fördelaktigt att välja ett billigare däck med lägre kostnad per mil eller kilometer, när det i själva verket kan vara värt att lägga mer pengar på ett högkvalitativt däck med lägre rullmotstånd, till exempel, för att minska däckens TCO på lång sikt.

Hur kommer det sig? Pengar du med tiden sparar vid pumpen överstiger de ursprungliga besparingarna.

Använd vår bränsleräknare för att ta reda på hur mycket du kan spara!

TCO-analys: hur fungerar det?

 

På Michelin beräknar vi däckrelaterad TCO enligt följande: kostnaden per mil eller kilometer plus den totala bränsleförbrukningen. Det är oerhört viktigt att ta hänsyn till det sistnämnda.

Rullmotståndet, det faktum att ett däck bromsar ett fordon när det rullar över en yta, kan till exempel utgöra så mycket som en tredjedel av den bränsleförbrukning som krävs för att ta sig från punkt A till punkt B. Med andra ord, ju högre rullmotståndet är, desto mer bränsle krävs och desto högre blir den totala TCO:n. Genom att välja rätt däck kan du därför minska däckrelaterade TCO med upp till en tredjedel.

Utöver rullmotståndets påverkan, kan du sänka din TCO genom att investera i däck av högre kvalitet och på så sätt även minska antalet motorstopp, driftstopp och relaterade kostnader, samtidigt som underhålls- och reparationskostnader minskar och fordonsflottan rentav förbättrar sin image.

 

Vanliga frågor - Total ägandekostnad

Hur beräknas TCO?

En lastbils totala TCO omfattar:

-Förarlöner

-Priset för inköp eller hyra av fordonet

-Infrastrukturella kostnader

-Bränsleförbrukning

-Däck

-Underhåll och reparationer

-Motorstopp

DÄCKRELATERAD TCO = DÄCKKOSTNAD + MOTORSTOPP + UNDERHÅLL OCH REPARATIONER + BRÄNSLEKOSTNAD TILL FÖLJD AV DÄCKVAL

Varför är TCO så viktigt?

TCO handlar om mer än bara inköpspriset för ett fordon eller ett däck och tar hänsyn till alla faktorer som direkt eller indirekt påverkar kostnaderna för fordonet under hela dess livscykel.

Vem tjänar på en TCO-analys?

Vare sig det handlar om en enskild lastbil eller en hel fordonsflotta kan en regelbunden uppföljning och analys av TCO hjälpa fordonsägare att välja de mest kostnadseffektiva erbjudandena, utarbeta den mest ändamålsenliga strategin och maximera företagets lönsamhet.


Källor
  • [1] Duckers globala rapport_ VEHICLE MAINTENANCE COSTS & PAINS_ Michelin Community - december 2017
  • [2] Understand the basis of TCO- Offentligt dokument från Michelin, S9

You are using and outdated Web Browser..

You are using a browser that is not supported by this website. This means that some functionality may not work as intended. This may result in strange behaviors when browsing round.

Use or upgrade/install one of the following browsers to take full advantage of this website

Firefox 78+
Edge 18+
Chrome 72+
Safari 12+
Opera 71+