truckers health header origine

Hur tillvaratar du dina anställdas hälsa och välbefinnande i transportbranschen? Det franska transportföretaget STTI berättar för oss hur de hanterar det

Publicerat den 31 mars 2022 - 7 Minut(ers) läsning

Europeiska vägtransportföretags intressenter väntade inte in covid-19-pandemin för att engagera sig i de anställdas hälsa och uppmuntra dem att börja idrotta.
Vi tar med dig till Troyes, en stad i nordöstra Frankrike, där vi pratar med STTI Transport, ett familjeföretag grundat 1972 med 120 anställda. Varje år sedan 2009 deltar transportföretagets personal i Troyes halvmaraton för företag. Vi pratar med Raphaël Rota*, företagsgrundarens 44-årige son och tekniske chef**. 

health portrait

Raphaël Rota*, teknisk chef STTI Transport

 

 

FEM ÖVNINGAR DU ENKELT UTFÖR I DIN HYTT  

se exercises


Att göra hälsa och sport till en prioritet för alla anställda i detta transportföretag

"Kom ihåg att önska dig ett par bra löparskor i julklapp så att du är redo för halvmaran i maj!" säger Raphaël Rota med ett leende till den senast anställda medarbetaren på STTI:s administration.

Ett av transportföretagets grundläggande åtaganden är hälsa generellt och sport i synnerhet. 

 Det börjar med att nyanställda får ett introduktionshäfte som ger vardagstips och bästa praxis för att hålla sig i form.

Raphaël är snabb med att berätta för dem om staden Troyes halvmaraton för företag och uppmuntra dem att delta. "Några kommer dit i sportkläder. Deltagandet i loppet i STTI-teamet är en bra samtalsöppnare för att lära känna varandra." 
 

"Under förberedelserna för halvmaratonloppet finns möjlighet att diskutera våra matvanor. För de som deltar ger löpningen dem en knuff i riktning mot en annorlunda kost."

Raphaël Rota*, teknisk chef STTI 


Välbefinnande och hälsa i transportsektorn 

Det anger tonen: Hos STTI uppmuntras alla anställda att utöva någon typ av sport för det egna välbefinnandet. "Vi griper an det med idén om att delta i sportevenemang i en avslappnad och kamratlig miljö. Resultatet kommer på andra plats", poängterar Raphaël. "Vi var inga löpare i början, men med tiden kom vi igång. Jag själv sprang inte första gången företaget deltog. Jag handledde och tog bilder. Men det väckte mitt intresse och året därpå gick jag med i teamet."

Varje år (utom när covid gjorde det omöjligt) börjar deltagarna träna under sina lunchraster en månad före loppet. "Men det finns även de som tränar hela året och som har gått med i gym sedan de började springa för halvmaraton för företag. Sedan finns de riktiga löparna som Pierrick, han har alltid sprungit", lägger Raphaël till för sina kontorskollegor som sitter mitt emot. Pierrick skrattar och nickar.

Över och utöver detta årliga evenemang som beroende på året lockar omkring 20 medarbetare från alla avdelningar hos STTI, är hälsa en viktig prioritering genom en sund livsstil och kost.

"Under förberedelserna för halvmaratonloppet finns möjlighet att diskutera våra matvanor. För de som deltar ger löpningen dem en knuff i riktning mot en annorlunda kost. De andra påminner vi om att för att leva ett sunt liv måste man undvika att äta för mycket, äta en balanserad kost, hålla sig aktiv och så vidare." 

En balanserad kost för lastbilsförare med frukt- och grönsakskorgar 

Och för att handlingar säger mer än ord, bjuder Raphaël oss att följa med ut.

Och där: överraskning! Mitt emot företagets anläggning finns en trädgård med tre växthus, fruktträd och ett hönshus. "För tre år sedan fick min bror Cyril Rota en idé att skapa en ekologisk trädgård. Den sköts av vår trädgårdsmästare Mickaël för att uppmuntra till att äta en hälsosam kost. I växthusen används en metod med permakultur och de femtio eller så kilo frukt och grönsaker som produceras varje vecka, erbjuder ett system med korgar som är reserverade enbart för våra medarbetare."

Korgarna säljs på fredagar så att lastbilsförarna som kommer tillbaka från sina körningar kan dra nytta systemet. 
 

"Sömn är oumbärligt för en god hälsa! Alla vet att när du sover gott, kan du bättre reglera din aptit och du mår bättre."

Raphaël Rota*, teknisk chef STTI 


Lastbilarna är alla utrustade med små kylskåp 

I ett annat projekt som startades för att undvika ohälsosamma matvanor, fick STTI-medarbetarna ett riktigt kök på arbetsplatsen med kokplattor.

Dessutom är lastbilarna utrustade med små kylskåp och luftkonditionering nattetid. "Jag kan försäkra att kylskåpen var särskilt populära förra året under pandemin", lägger Raphaël till. "Och luftkonditioneringen nattetid innebär att våra chaufförer som regelbundet levererar swimmingpooler i södra Frankrike där temperaturerna klättrar upp på sommaren, kan få en god natts sömn. Sömn är oumbärligt för en god hälsa! Alla vet att när du sover gott, kan du bättre reglera din aptit och du mår bättre.".

På vägen tillbaka till Raphaëls kontor passerar vi verkstaden där en kaffemaskin i tävlingsklass står på bästa plats. "Oh ja, det är ett pris! För två år sedan lanserade jag en tävling för teknikerna genom att säga att om de slutade röka skulle vi installera en kaffemaskin i deras verkstad." Som du kan se, så fångar vi på STTI alla möjligheter att hjälpa våra anställda ta hand om sin hälsa! 

 

KÄLLOR

*Intervjun med Raphaël Rota genomfördes 2021-11-05
**Teknisk chef till 2021-12-31
***Cyril Rota, VD för STTI Transport 

You are using and outdated Web Browser..

You are using a browser that is not supported by this website. This means that some functionality may not work as intended. This may result in strange behaviors when browsing round.

Use or upgrade/install one of the following browsers to take full advantage of this website

Firefox 78+
Edge 18+
Chrome 72+
Safari 12+
Opera 71+