itinerary spoiled test driver header

En bortskämd testförares resebeskrivning

Publicerat den 31 mars 2022 - 7 Minut(ers) läsning

Det finns en del människor som får en att önska att man kunde byta jobb. Ge upp allt och följa i deras fotspår. Alain Degironde, subjektiv testförare hos Michelin, är en av dem. En intensiv blick bakom glasögonen, grånade tinningar, blå keps som matchar polotröjan ... 
Mellan två testkörningar på tävlingsbanan Ladoux i utkanten av Clermont-Ferrand, berättar Alain för oss om sitt jobb som förare och hans över 40 år långa passion för körning.

 

Lyssna på podd:

spoileddriver portrait

Alain Degironde, subjektiv testförare för van-däck hos Michelin 

 

"Jag började hos Michelin 1979 som förslagstekniker. Jag hade just tagit mig igenom tre år på Michelins tekniska gymnasium", minns Alain. På den tiden var skolan känd som "The Mission", ett slags talanginkubator innan de uppfanns. 

Den unge medarbetaren slutade för att göra sin militärtjänst. Han återvände därefter till företaget, men till Montceau-les-Mines, en liten stad längre norrut i Bourgogne. 

Tidigt 1985 gjorde han samma sak som han gjort varje år, han framförde sina karriärambitioner. "Allt jag ville var att komma tillbaka till Clermont Ferrand, jag är ju från regionen, och om det var möjligt bli testförare. Det var ju det jag fascinerades av." Var det tur eller var det ödet? Michelin behövde testförare för sina bildäck. Bingo! Den unge teknikern kom till Ladoux – en av världens bästa testbanor för däcktestning. Drömmen blev verklighet. 

Det blev början till en karriär som testförare. 1991 behövde däckföretaget en ny testförare för van-däck. Den person som var testförare vid den tidpunkten närmade sig pension. Det blev ett gradvis överlämnande. "Från 1992 till 1995 testkörde jag både däck till personbilar och till lätta lastbilar. 1996, när min kollega slutade, ersatte jag naturligtvis honom. Och jag har arbetat med däcktester för skåpbilar ända tills idag", ler Alain. 
 

"Det jag gillar mest är naturligtvis körningen. Det sätt på vilket man kör som testförare är annorlunda. Du måste arbeta repetitivt och vara extremt noggrann i ditt sätt att manövrera."

Alain Degironde, subjektiv testförare för skåpbilsdäck hos Michelin  


En passion för jobbet 

För någon som, längre än han kan minnas, alltid velat arbeta som testförare och som fyrtio år senare är lika entusiastisk. "Det jag gillar mest är naturligtvis körningen. Det sätt på vilket man kör som testförare är annorlunda. Du måste arbeta repetitivt och vara extremt noggrann i ditt sätt att manövrera. Exempelvis när du svänger, du måste göra det på samma sätt med alla däck vi analyserar. Om det finns en skillnad i hur vi kör, så kommer det ofrånkomligen att bli skillnad i resultaten."

När vi frågar honom vilka subjektiva tester han föredrar, svarar Alain utan att tveka – testkörning på snö. "De flesta subjektiva snöhanteringstesterna för lätta lastbilar genomförs varje vinter i Barcelonette, i Alpes de Haute Provence." 
 

spoileddriver img1

Under de senaste 20 åren, från början av december till mitten av mars,
har den lilla staden Jausier gett Michelin-teamet en unik tillgång till ett otroligt och enastående verktyg.


Ett vitt paradis och ett enastående verktyg för Michelin-teamen 

Blunda så tar vi dig med dit! Tänk dig ett landskap täckt av perfekt vit nysnö. Lyssna på den lugna, dämpade tystnaden ... före testerna.

Efter 15 minuters körning från byn, öppna dina ögon och ta in denna unika bana på Napoleons väg: Tio kilometer av snäva kurvor. Tio kilometer som slingrar sig upp mot Col de Bonette-passet, 2 715 meter på sin högsta punkt. Den högst belägna vägen i Europa!

Under de senaste 20 åren eller så, från början av december till mitten av mars och beroende på året, så ger den lilla staden Jausier Michelin-teamet unik tillgång till ett otroligt och enastående verktyg (det finns ingen brist på superlativer för att beskriva det).
 

"Vi testar även sommardäck på snö för att se hur de fungerar under extrema förhållanden ..."

Alain Degironde, subjektiv testförare av Van-däck hos Michelin  
  

 

Denna väg är helt avstängd för trafik på vintern. Med tillstånd från prefekturen och kommunen fick vi öppnat den bara för våra tester", förklarar Alain. "Varje vinter får vi hjälp från ett lokalt team. Vi har försett dem med fordon, t.ex. snöplog, pistmaskin, snöröjningsmaskin osv. Dessa två personer förbereder banan varje dag och sätter upp en arbetsbod för Michelins tekniker och testförare ... Vi åker dit upp för två eller tre veckor, men inte i sträck. Vi kan inte ta med oss två till tre veckors lager av däck ... Våra kollegor från all season bildäck åker också dit. Vi arbetar enligt en tjänstgöringslista. Vi har inte alltid nya modeller varje vinter, utan testar även ändringar och förbättringar ... "

Det finns också möjlighet för kunder att komma och prova nya funktioner under extrema förhållanden, liksom vi gjorde för Agilis Crossclimate-serien för tre år sedan. Under 48 timmar fick fordonsparkchefer delta i livet som testförare, liksom Alain. En unik kundupplevelse!

"Vi testar även sommardäck på snö för att bedöma deras prestanda under extrema förhållanden ...", erinrar han sig. "Men det första jag kontrollerar på snö och is är om fordonet startar och om det bromsar.
 

"Om du en dag skulle få en rejäl förkylning eller du inte känner dig som vanligt, bry dig inte om att göra ett subjektivt test. Du kommer att känna saker, men det är inte nödvändigtvis verkligheten."

Alain Degironde, subjektiv testförare av van-däck hos Michelin   

     

spoileddriver img2

Även mitt i sommaren, på snö eller is, testas däckens prestanda i extrema körförhållanden av testförarna.


Maximal koncentration när du testar ett däck 

En sista fråga innan vi tar farväl: Vad exakt letar Alain efter när han testar ett däck? "Jag använder mina ögon, mina öron och alla kroppens sensorer för att analysera varje upplevelse och känna av minsta vibration. Allt handlar om vad du känner. Om du en dag skulle få en rejäl förkylning eller du inte känner dig som vanligt, bry dig inte om att göra ett subjektivt test. Du kommer att känna saker, men det är inte nödvändigtvis verkligheten."

Alain sammanfattar: "När jag utför ett subjektivt test, avskärmar jag mig helt och hållet. Jag stänger till exempel av telefonen. Jag går in i min bubbla. Jag vill inte bli störd eftersom det förstör analysen och då kan jag missa vissa saker." 
 

Om du vill veta mer om Michelin Agilis-serien med däck för lätta lastbilar:

KÄLLOR

 *Intervju med Alain Degironde, 20 september, 2021 

You are using and outdated Web Browser..

You are using a browser that is not supported by this website. This means that some functionality may not work as intended. This may result in strange behaviors when browsing round.

Use or upgrade/install one of the following browsers to take full advantage of this website

Firefox 78+
Edge 18+
Chrome 72+
Safari 12+
Opera 71+