mag3 roadstories header

Däckanpassning: råd och regler

Publicerat den 17 oktober 2021 - 6 Minut(ers) läsning

Det är ingen hemlighet att dina däck kräver anpassning till din lastbils särdrag, sett ur ett tekniskt perspektiv. Men det ger ett litet utrymme att även välja däck för utseendets skull, så länge det inte påverkar säkerhet och prestanda. Vi bad Fabien Marlier*, gruppchef inom produktutveckling hos Michelin med 20 års erfarenhet, att ta oss igenom råd och regler för anpassning av däck

 

Lyssna på podd

mag3 roadstories portrait

  

Fabien Marlier – gruppchef inom produktutveckling hos Michelin

 

Ljus, gardiner, ljudsystem, färg... När du anpassar din lastbil är bekvämlighet och utseende det du är ute efter. Och utseendet kan även ha betydelse för de däck du sätter på dina hjul! Visste du förresten att Michelin har sitt eget designteam som arbetar med att ge däck rätt utseende som passar för jobbet?
 
Givetvis är lastbilsmarknaden mycket rationell: det är inget mysterium att förare och åkeriägare eftersträvar prestanda och kostnadseffektivitet mer än något annat. Ändå finner en del glädje i att få deras fordon att stå ut från de andra, bara för sakens skull. “Kunderna har ett stort urval av däckdimensioner med särskilda prestandanivåer för rullmotstånd och bränsleförbrukning. Men däckens dimension förändrar också en lastbils utseende! Låt oss bara påminna om att prioriteten alltid ska vara att välja däck enligt användning, miltal, fordonsspecifikationer och ja, givetvis normer och bestämmelser..." (Fabien)
 
Kort sagt, när du väljer däck så kan alla subjektiva ingredienser som påverkar ditt val fungera som anpassning. Tricket är att hitta rätt balans mellan prestanda och utseende och som Fabien säger, att ha klart för sig vad som är viktigast. För honom, handlar det om finjustering.

 

Kraftfullt utseende med breda däck


Du har säkert noterat att däck med brett mönster är populära hos lastbilsförare för deras "virila" utseende. Dessa däck utformades ursprungligen för släpvagnar, men under 90-talet började förare använda dem på framhjulen. "Säkerhetsmässigt var detta inte en fantastisk idé... Så Michelin började designa breda däck för framhjul: de kombinerar bättre körkomfort, stabilitet och god säkerhetsprestanda." Resultatet är att det idag finns ett omfattande urval däck, men kom ihåg att de är dyrare och tyngre.
 
Antistänkdäck är ännu ett populärt däck, tack vare sitt utseende lika mycket som för vad de gör. Det bygger på en exklusiv Michelin-teknik, vars främsta mål är att minska vattenspridningen när en lastbil rullar igenom en vattenpöl. Men antistänkdäcken gillas även av en del förare för sitt bredare och mer kraftfulla utseende. “En annan fördel med antistänk är att lastbilarna håller sig renare, vilket underlättar skötseln." 
 
Att ändra fälgarna är ännu ett sätt att anpassa dina hjul. Antingen de är i stål eller aluminium, lackerade eller inte, så påverkar inget av detta däcken, så lastbilsförare och ägare kan fritt göra som de önskar.


Färger som inte förändrar däck

 
Kan man göra som man vill vid färgläggning av däcken? Nästan. Du kanske har sett det på vägen: på en del lastbilar har inskriptionen på däcksidorna markerats med färg. En del däck har till och med motiv målade på dem.

Det finns inga bestämmelser mot detta, men Michelin rekommenderar försiktighet. Varför? Därför att med tiden kan bläcket tränga in i gummit och slutligen förändra däckets egenskaper. "Färgade däck är fantastiska för personlighetsanpassning och ger ett sportigt utseende. Men du måste vara försiktig med produkterna du använder: de ska vara utan både lösningsmedel och fett. Vi rekommenderar endast användning av vattenbaserad färg."
 
Detsamma gäller för rengöringsprodukter som används för att göra däcken blanka för uppvisning och evenemang: de ska vara oskadliga för däcken och det är bäst om de har en icke-fet finish. Så vad ska vi använda? Nya generationer ekologiska produkter finns nu som gör dina hjul glänsande utan att skada planeten.
 
Så där, nu vet du allt du behöver veta för att kunna anpassa dina däck i full trygghet!

 

KÄLLOR

*Intervju genomförd den 16 juli 2021

 

Vad gäller och vad gäller inte  för däckanpassning


memo tyre customisation tips se

You are using and outdated Web Browser..

You are using a browser that is not supported by this website. This means that some functionality may not work as intended. This may result in strange behaviors when browsing round.

Use or upgrade/install one of the following browsers to take full advantage of this website

Firefox 78+
Edge 18+
Chrome 72+
Safari 12+
Opera 71+