rubrik energieffektivitet

Minska din bränsleförbrukning med hjälp av energieffektiva däck

Publicerat den 10 april 2024 - 3 Minut(ers) läsning

Ekonomiska och miljömässiga utmaningar ökar trycket på fordonsflottor när det gäller att hitta rätt däckstrategi. Med fortsatt hög inflation är det viktigt att minska energiförbrukningen. Michelin har tagit fram två sortiment av energieffektiva däck för regional användning och långa transportsträckor för att hjälpa fordonsflottor att hålla nere sina energikostnader. François Le Hen, chef för produktmarknadsföring, berättar mer om detta. 

 

François Le Hen chef för produktmarknadsföring

francois le hen

François Le Hen, chef för produktmarknadsföring


Kan du berätta mer om hur fordonsflottors energiförbrukning påverkas av den ekonomiska och miljömässiga utvecklingen?

För det första har covid-19 vållat inflation och lett till globala ekonomiska svårigheter. För det andra har den politiska situationen 2022-2023 förvärrat befintliga utmaningar och medfört oförutsägbara energipriser (bränsle, gas och el). Dessutom råder det brist på förare till följd av de nya förväntningar som lastbilsförare har vad gäller arbetsvillkor och andra lokala förutsättningar. Sammanfattningsvis, innebär arbetet med att driva hållbarhet inom transportbranschen att många företag måste anpassa sina fordonsflottor för att minska sin miljöpåverkan.

Hur exakt påverkar dessa omständigheter lastbilsflottorna?

I dagens ständigt föränderliga affärsmiljö har fordonsflottor lägre vinstmarginaler, och de måste hantera kostnader varsamt för att bibehålla kontrollen och fatta välgrundade beslut. När företagen uppdaterar sina lastbilsflottor måste de ta hänsyn till de senaste standarderna, vilket innebär att de måste köpa mer bränslesnåla fordon. De måste noggrant övervaka all data från flotthanteringen, t.ex. information om lastning och fordonskommunikation, för att kunna fastställa den exakta bränsleförbrukningen per förare och fordon. Denna information kan sedan användas för att tilldela eventuella bonusar för låg bränsleförbrukning eller för att erbjuda förare kurser i miljövänlig körning, om så behövs.

Dessutom måste fordonsflottorna i första hand fokusera på förebyggande underhåll för att förhindra kostsamma motorstopp, optimera däckförbrukningen samt mönsterskära och regummera däck för att hålla koll på de operativa kostnaderna.

På vilket sätt kan däck med lågt rullmotstånd bidra till att minska fordonsflottornas energiförbrukning?

Det är viktigt att redan från början vara medveten om att Michelin idag erbjuder två olika typer av däck med lågt rullmotstånd för lastbilar, vilket innebär att produkten nu finns tillgänglig för fler fordonsflottor, med fler användningsområden än någonsin tidigare:

 

Line Energy 2 - Multi Energy-däck

däck multi energy och line energy 2 -nyhet

Dessa båda däcksortiment med lågt rullmotstånd minskar lastbilarnas energiförbrukning. MICHELIN X® LINE™ ENERGY™ 2 och MICHELIN X® MULTI™ ENERGY™ har samma väggrepp som standardsortimenten vad gäller dragkraft och bromsförmåga. På Michelin kompromissar vi inte med säkerhet och kvalitet.

 

“Vi valde MICHELIN X® MULTI™ ENERGY™-däcken för att de är bränslesnåla, har lång livslängd och ett tillförlitligt väggrepp. Vi mönsterskär, byter och regummerar dem regelbundet med hjälp av REMIX-tekniken och kontrollerar trycket med jämna mellanrum. Vi uppnår en körsträcka på 450 000 km på bakaxeln.”

INTRA S.A. - Polen

Bensinpump

icono borne essence - nyhet

Däcken står för ca 30 % av bränsleförbrukningen i ett diesel- eller bensindrivet fordon.(1)

Bränslesnåla däck på fordon med förbränningsmotorer:
Genom att förbättra rullmotståndet med en märkningsklass kan du spara 1 l/100 km om du byter däck på dragfordonet och upp till 2 l/100 km om du byter däck på både dragfordonet och släpvagnen.(2)

Energieffektiva däck på elfordon:
Med de här däcken kan du förlänga körsträckan med mellan 5 och 10 %. Om du börjar med en eldriven lastbil med en körsträcka på 500 km kan du alltså öka sträckan med upp till 35 km, vilket kan göra stor skillnad när du återvänder till arbetsplatsen efter ett skift.(3)

På vilket sätt kan energieffektiva däck bidra till att minska fordonsflottornas miljöpåverkan?

Både MICHELIN X® LINE™ ENERGY™ 2 och MICHELIN X® MULTI™ ENERGY™-sortimenten minskar rullmotståndet och bränsleförbrukningen, vilket i sin tur resulterar i lägre koldioxidutsläpp för diesel- eller bensindrivna fordon.

 

Om du använder en däckmontering som har 1 kg/t bättre rullmotstånd på både dragfordonet och släpvagnen, kan du minska koldioxidutsläppen med 40 g/100 km.(4)

Europeiska kommissionen har satt upp ambitiösa mål för OEM-tillverkare för att minska koldioxidutsläppen med 45 % senast 2030, 65 % senast 2035 och 90 % senast 2040. Om dessa miljömål inte uppnås kommer straffavgifter att tillämpas.(5)

Koldioxid är inte det enda utsläpp vi hoppas minska med energieffektiva däck. Med MICHELIN X® LINE™ ENERGY™ 2 och MICHELIN X® MULTI™ ENERGY™, liksom med andra Michelinprodukter, är vår ambition även att minska utsläppen av slitagepartiklar. Precis som våra personbilsdäck, minskar de energieffektiva däcken utsläppen av slitagepartiklar med upp till 20 % per kilometer(6) jämfört med våra konkurrenter. Slitagepartiklar är ett växande miljöproblem som Europeiska kommissionen förväntas ta itu med i framtida föreskrifter.

MICHELIN X® LINE™ ENERGY™ 2-sortimentet av bränslesnåla däck är utformat för att erbjuda lågt rullmotstånd, vilket hjälper dig att spara pengar på bränsleförbrukningen. Dessutom har däcken en regelbunden slitbana, vilket gör att de kan användas till sista millimetern.

Mar-Pol, Polen -

Läs mer feedback från våra kunder här!

Kan mönsterskärning och regummering av energieffektiva däck minska energikostnaderna och utsläppen?

Inte nog med att det är möjligt, det är också rekommenderat! Vi råder dig att mönsterskära och regummera dina energieffektiva däck för att få bästa möjliga totala ägandekostnad.

Diagram Optimalt TCO för däck

grafiskt däck tco - nyhet

Det innebär att när du köper däck med lågt rullmotstånd, så investerar du i en mer hållbar monteringspolicy, med en slitbana som kan mönsterskäras och en stomme som kan regummeras. Din investering kan också bidra till en förbättrad bränsleekonomi, längre körsträckor för elfordon och minskade underhållskostnader. Mät effekterna av regummering på din fordonsflottas effektivitet med hjälp av vår beräkningsfunktion.

 

Genom att mönsterskära dina energieffektiva däck en gång, förlänger du deras livslängd med 25 % i deras mest bränslesnåla skick.(7)

 


Källor:

(1) Duckers globala rapport_ VEHICLE MAINTENANCE COSTS & PAINS_ Michelin Community - december 2017
(2) Michelins interna beräkning, baserad på VECTO-metoden, vilken jämför två transporter (4x2 dragfordon och 3-axlad släpvagn, 40 ton, 50 % regional användning och 50 % långdistansanvändning) med skillnad på en rullmotståndsklass (1 kg/t skillnad)
(3) Michelins interna beräkning, baserad på den aktuella uppskattningen av batteridrivna lastbilars prestanda.
(4)Michelins interna beräkning 2016: bränslebesparingar på upp till 2,5 liter/100 km för nya däck och 1,25 liter/100 km i genomsnitt under däckens första livscykel med ett dragfordon/dragfordon med släp och en last på 40 ton, utrustad med MICHELIN X® LINE™ ENERGY™ Z 295 / 60 R22.5
(5) European Green Deal: Kommissionen föreslår ett mål om nollutsläpp för nya stadsbussar senast 2030 och utsläppsminskningar på 90 % för nya lastbilar senast 2040 - https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_23_762 - 14/02/2023
(6) Partiklar från däckslitage i miljön, ADAC, december 2021 - 100 dimensioner testade
(7) Teknisk broschyr 2023 - Frankrike

You are using and outdated Web Browser..

You are using a browser that is not supported by this website. This means that some functionality may not work as intended. This may result in strange behaviors when browsing round.

Use or upgrade/install one of the following browsers to take full advantage of this website

Firefox 78+
Edge 18+
Chrome 72+
Safari 12+
Opera 71+