mag3-kyl-header

Hur tillverkare förvandlar förarhytten till ett hem hemifrån

Publicerat den 17 oktober 2021 - 5 Minut(ers) läsning

Förare av långdistanslastbilar har det bästa jobbet i världen. De gillar friheten, får se världen och möter nya människor när de gör det de gillar mest: att köra! Dock är det en utmaning för företagen att behålla en trofast flotta med duktiga förare*. Och därför vänder sig många till lastbilstillverkarna för en lösning. Möt Bart Van Lotringen, DAFs designdirektör.

 

Bart Van Lotringen, DAF’s Director of Design

mag3 kyl portrait


Bart Van Lotringen, DAFs designdirektör

 

I decennier har "hyttens utformning sett nästan likadan ut av den enkla anledningen att lagstiftningen begränsar de totala dimensionerna för en lastbil", enligt Bart Van Lotringen, DAFs designdirektör. Lastbilsförare måste köra, arbeta, slappna av och sova i ett utrymme mindre än en students enrummare, ofta under flera dagar i sträck. 

Färska regler har dock öppnat dörren för banbrytande design. "Föreskrifter har väsentligen ändrats och skapat ett paradigmskifte", säger han. "Längden för lastning är fortfarande begränsad till 13,5 meter, men den totala längden på lastbilen lämnas nu öppen så länge svängradien följer den vanliga standarden. Designers kan välja hur lång hytten ska vara, på villkor att en förlängning ska förbättra aerodynamiken, bränsleeffektiviteten, säkerheten och förarens komfort." Med denna nya designfrihet gick Van Lotringen och hans team bokstavligen tillbaka till ritbordet och designade en ny hytt från grunden: DAFs nya generation lastbilar.

Säkerheten först

“Vi började med att eliminera påfrestningarna vid körning”, säger Van Lotringen. 

"Vår filosofi är: Händerna på ratten och ögonen på vägen. Därför började vi med det intuitiva mänskliga maskingränssnittet, det bästa i sin klass: alla viktiga kontrollknappar för körning finns direkt på ratten, eller logiskt placerade på spakar. Inga pekskärmar. Fysiska knappar. Precis så som förarna vill ha det och som de angett under de omfattande diskussionsrundor som vi arrangerat. Dessutom lade vi till helt ny visibilitet med inte mindre än 33 % större vindrutor. Något alldeles nytt i branschen! Vi ville maximera direkt visibilitet, ju bättre du kan se och ju mer ögonkontakt du kan få med andra på vägen, desto bättre kan du interagera och undvika olyckor."

För att få en perfekt körmiljö koncentrerade sig Van Lotringen på att förbättra ergonomin, särskilt justering av säten och ratten för att uppmuntra optimal körställning med perfekt översikt över instrumenten.

Föraren måste ha kontroll och känna att hen för befälet, som ger en alert sinnesstämning och mindre stress genom att endast ge den information som behövs.  

"Samtidigt som vi skapade en helt ny körupplevelse var det lika viktigt att förbättra vilo- och sovmiljön", tillstår Van Lotringen. "Alla funktioner måste fungera tillsammans på ett mycket effektivt sätt så att föraren inte hela tiden måste omstrukturera interiören för att gå från en funktion till en annan."

Funktionerna måste vara i perfekt symbios.

Körställning, rymlighet och komfort är bland de högst uppskattade bekvämligheter som du kan erbjuda.

Bart Van Lotringen, DAFs designdirektör

 

 

Hemmets komfort

Andra viktiga förändringar har gjorts i interiören för kör-, vilo- och sovutrymmen i hytten. "Körställning, rymlighet och komfort är bland de högst uppskattade bekvämligheter som du kan erbjuda", förklarar Van Lotringen. Förar- och passagerarsätena i den nya generationens hytter kan svängas så att de vänds inåt och, kombinerat med rymliga horisontella ytor erbjuder de stora arbets- och avslappningsytor. Utdragbara förvaringsfack lades till för att ge plats åt personliga saker och passagerarsätet kan fällas ner till ett nattduksbord. "Det är en ny era för förarkomfort."

 

En vink mot hållbar mobilitet

Mycket av komforten och säkerheten bidrar även till bränsleeffektivitet och aerodynamik. Först av allt ersattes sidospeglarna med kameror, vilket minskat luftmotstånd och bränsleförbrukning. Den avsmalnande hyttformen ger också en utomordentlig effekt på bränsle och aerodynamik. Så länge det finns en tydlig övergång till konstruktionsegenskaper som gynnar hållbarheten, förmodar Van Lotringen att det branschomfattande införandet av alternativa energilösningar kommer att ta en del tid. “Det första årtiondet kommer att vara en övergångsperiod. Den befinner vi oss i nu, dvs. där elektriska eller vätgasfordon blandas med förbränningsmotorer. Den dagen vi endast har elektriska, vätgas- och andra kraftöverföringssystem kan viss hyttkonstruktion omvärderas."

 

 

KÄLLOR

*Intervju av Bart Van Lotringen den 7 september 2021
Lyssna på vår Trick'n truck-podd#3

 

 

mag3 kyl title

1934

mag3 kyl 1934

Fondation de l'automobile Marius Berliet -Lyon -Frankrike

 

Renault lanserade sin första design där hytten fälls framåt. Innovationen med förarhytten placerad ovanför framaxeln, ökade väsentligt fordonets lastutrymme.

 

1958

mag3 kyl 1958

Fondation de l'automobile Marius Berliet -Lyon -Frankrike

 

Berliet drev branschen mot ett fokus på förarkomfort med lanseringen av deras “Relaxe cabin”. Denna rymliga, funktionella hytt erbjöd en komfortnivå som aldrig tidigare setts i tunga lastbilar. Designen omfattade en stor panoramavindruta, lättåtkomlighet samt vidöppnande dörrar. Motorn finns i en förseglad tunnel med varm frånluft som sugs ut till den bakre delen.

 

1964

mag3 kyl 1964

Fondation de l'automobile Marius Berliet -Lyon -Frankrike

 

Hotchkiss, en fransk bil- och vapentillverkare, producerade privatbilar från 1904 till 1954 och militärfordon fram till 1969. Företaget designade den första tippbara förarhytten som gav enklare åtkomst till motorn. Hotchkiss PL60/DH60-lastbilar (sex ton GVW) var de första franska lastbilarna med en sådan hytt.

 

1970

mag3 kyl 1970

Fondation de l'automobile Marius Berliet -Lyon -Frankrike

 

Berliet fortsatte att designa för ökad komfort och sikt. Deras KB2400-hytt – med Berliet TR 300 – ansågs vara branschstandard i flera år.

 

1981

mag3 kyl 1981

Fondation de l'automobile Marius Berliet -Lyon -Frankrike

 

RVI (Renault Véhicule industriel) lanserade Turboleadern.  Medan 2480-hytten är mycket lik KB2400, stod denna "Phoenix" ut med sina markanta förbättringar i utformning och utrustning. Turboleaderns hytt var en av de rymligaste på marknaden, med en lågprofilsmotorhuv och mycket högt tak. Med 2,05 meter mellan golv och soltak kunde föraren stå upprätt inne i hytten.

 

1990

mag3 kyl 1990

Fondation de l'automobile Marius Berliet -Lyon -Frankrike

 

Med sin AE-hytt revolutionerade Renault Trucks hyttdesignen. Designen hade ett plant golv och ännu en gång höjdes komfortnivån i masstillverkade lastbilar.

 

2021

mag3 kyl 2021

 

DAF Trucks var det första märket som antog lagstiftningen om vikter och mått. Ett paradigmskifte inom lastbilsdesign skapades med de 12,3 m3 stora nya generationens hytter som blev den nya normen för rymlighet.

 

Gå med i vårt community!

Genom att ange min e-postadress och klicka på prenumerera, samtycker jag till att ta emot information, erbjudanden och tips från Michelin Nordic AB. Du kan när som helst avregistrerar dig genom att klicka på länken längst ner i varje e-postmeddelande. Nedan kan du läsa om vår behandling av personuppgifter.

Du är
Jag är en professionell användare av däck och relaterade tjänster Jag är en återförsäljare av däck och relaterade tjänster annat
common.error.invalidField:This field is invalid
20 eller färre Fler än 20 Jag hanterar inga lastbilar
common.error.invalidField:This field is invalid


Information om dataskydd
Michelin Nordic AB (“Michelin”) behandlar dina personuppgifter (dvs. kontaktuppgifter) som personuppgiftsansvarig enbart i syfte att skicka marknadsföringsmeddelande.
Den rättsliga grunden för behandlingen av personuppgifterna är ditt samtycke.
Användningen av uppgifter är reserverad för Michelin-anställda.
De uppgifter som samlas in och behandlas inom ramen för detta kommer att lagras tills ditt samtycke återkallas. Detta gäller inte uppgifter som enligt lag behöver lagras under en längre period.
Du har rätt enligt lag att få tillgång till dina uppgifter, korrigera eventuellt felaktiga eller ofullständiga uppgifter, motsätta dig behandling av dina uppgifter och begränsa information som gäller dig. Vidare har du också rätt att begära att uppgifter raderas eller tas bort samt rätt till dataportabilitet. Fullständig information om Michelins behandling av personuppgifter finns på https://www.michelin.se/integritet
Du kan utöva dina rättigheter genom att kontakta Michelin på mailadress legal.general@michelin.com eller brev till Michelin Nordic AB, Box 47 175, 100 74 Stockholm, eller per telefon 020 - 0883976 eller på kontaktformulär på vår webbplats. Om du inte är nöjd med hur Michelin behandlar dina uppgifter, har du möjlighet att lämna in ett klagomål till Integritetsskyddsmyndigheten (IMY). Mer information om rättigheter finns på IMY hemsida: https://www.imy.se/

You are using and outdated Web Browser..

You are using a browser that is not supported by this website. This means that some functionality may not work as intended. This may result in strange behaviors when browsing round.

Use or upgrade/install one of the following browsers to take full advantage of this website

Firefox 78+
Edge 18+
Chrome 72+
Safari 12+
Opera 71+