post hero 3 tips

Tre bästa tipsen när du ska välja däck till din nya lastbil

Publicerat den 15 april 2021 - 2 Minut(ers) läsning

Först av allt så påverkar resultaten av VECTO(1)-bränslesimulering inte direkt ägare till fordonsparker ... än. Var uppmärksam på det sista ordet, det är troligen bara en fråga om tid. Ta en stund redan nu och lär dig om dina alternativ så att du är redo att göra det bästa valet för din fordonspark, din säkerhet och din lönsamhet!

 

michelin site blocs texte astuces

(

Tips nr 1: Tala öppet med din lastbilsåterförsäljare och tänk igenom alla dina alternativ

När gäller nya hållbarhetsregler som koldioxidutsläpp och VECTO-simulering är den reflexmässiga reaktionen att omedelbart minska rullmotståndet eftersom det kan stå för upp till 30 % av bränsleförbrukningen(2). För ägare av fordonsparker, oavsett verksamhetsvillkor, är däck med lågt rullmotstånd dock inte alltid är det självklara valet, eftersom det finns många andra lika viktiga däckrelaterade prestandafaktorer att beakta, särskilt slitbanans livslängd och grepp.

Huvudbudskap: Välj däck som är bäst lämpliga för din användning och de vägar du kör på (OTR(3), regionala eller lokala) och glöm inte bort möjliga bränslebesparingar och minskade CO2-utsläpp.

 

      

michelin site blocs texte astuces copie

Tips nr 2: Förvissa dig om att du verkligen förstår hur VECTO fungerar

VECTO beräknar bränsleförbrukningen och CO2-utsläppen i en standardiserad miljö. Det innebär att den beräknade bränsleförbrukningen kan vara mycket olik din egen bränsleförbrukning. Varför? Eftersom körförhållanden och lastbilskonfigureringen har stor påverkan på förbrukningen. VECTO-verktyget kan dock jämföra bränsleeffektiviteten mycket exakt för två olika däckalternativ under specifika förhållanden.

Huvudbudskap: Ett klass-B däck drar upp till 0,6 liter mindre bränsle per 100 km än ett klass-C-däck.4

 

michelin site blocs texte astuces copie 2

 

Tips nr 3: Förbered för en hållbar framtid, idag

Att välja att bli ”grön” är lättare än du kanske tror. Att välja rätt rullmotståndsklass kan minska CO2-utsläppen och bränsleförbrukningen avsevärt, och egentligen riktigt enkelt.

Huvudbudskap: Kontrollera märkningen för rullmotståndet (RR) när du köper nya däck.

 

Källor

 1 VECTO: Energiberäkningsverktyg för fordon (Vehicule Energy Calculation Tool)
2 https://business.michelinman.com/freight-transportation/x-one-tires/save-on-fuel
3 OTR: Off The Road (terrängdäck)
Fyra interna Michelin-simuleringar som utfördes i januari 2021 med hjälp av Europeiska kommissionens verktyg för beräkning av bränsleekonomi för 40 % stads- och 60 % motorvägskörning. Bränslepris (diesel) uppskattat till 1,3 euro (13 kronor)/liter. Beräknad besparing för 100 000 km körning med däcken

You are using and outdated Web Browser..

You are using a browser that is not supported by this website. This means that some functionality may not work as intended. This may result in strange behaviors when browsing round.

Use or upgrade/install one of the following browsers to take full advantage of this website

Firefox 78+
Edge 18+
Chrome 72+
Safari 12+
Opera 71+