post hero banner rolling through

Rulla genom decennierna

Publicerat den 15 april 2021 - 4 Minut(ers) läsning

Den som sagt att vi inte behöver återuppfinna hjulet, visste inget om däck! I över ett sekel har Michelins innovationer varit banbrytande inom transportbranschen. Företagets däckutformning och däckteknologi har hjälpt lastbilsförare att frakta på ett säkrare, snabbare och effektivare sätt. Läs vidare om några viktiga milstolpar i historien.

 

post 1908 rolling through

post 1908 img a rolling through

 

Tvillingdäck Michelin – 1910-talet – © Collection du Patrimoine Historique Michelin

post 1908 img b rolling through

 

Le mille-pattes, producent Daniel Matthieu – 1970 – videoextrakt © MICHELIN – LDD

1908 Dubblera nyttolasten

Kan du tänka dig att dra last på tunna trähjul? På 1900-talet var detta branschstandard, dvs. tills Michelin introducerade det ikoniska tvillingdäcket på drivaxeln som för alltid förändrade branschen för lastbilstransporter. Snart därefter utrustades Berliet M, den första lastbilen i modern tid, med tvillingdäck vilket gjorde att lastbilsförare kunde transportera upp till 3 000 kg. Detta låter inte mycket jämfört med dagens semitrailers, men tack vare uppfinningen mer än fördubblades nyttolasten!

 

 

 

post 1923 rolling through

post 1923 img rolling through

Lastbil från företaget E. Pain i Clermont-Ferrand-Frankrike. Michelin tvillingdäck baktill och kedjedrift. 1920 – © MICHELIN – LDD

 

1923 Ut med det gamla, in med det nya

Metoden med regummering dyker först upp 1923 i Michelins kommersiella dokumentation. Med denna metod ersätts gamla däcks utslitna mönster med en ny slitbana, vilket förlänger däckens livslängd och förbättrar lastbilsförarnas budget!

 

 

post 1930 rolling through

 

 

1930-talet När gummi möter vägen

Det är sant att när vi tänker på däck, så tänker vi mycket svart gummi, men det är faktiskt ståltrådarna i däckstommen som förstärker strukturen. Det var först 1937 som Michelin la till metall i sina däck för testning. Lastbilsförare kunde pumpa däcken till avsevärt högre trycknivåer, vilket innebar tyngre nyttolaster och färre explosioner och punkteringar.

30-talet markerar också den första segmentering som setts i däckbranschen genom däck som utformades speciellt för körning på väg, i terräng eller arbetsmiljöer.

 

 

post 1950 rolling through

post 1950 img rolling through

Lastbilar som transporterar livsmedel – 1950 – © MICHELIN – LDD

 

1950-talet Att uppfinna en klassiker

Vet du vem som uppfann den ledade dragbilen och semitrailern? Medan det ”verkliga” ursprunget debatteras (en del säger att det uppfanns av tyskar, medan andra tillskriver de allierade uppfinningen), ifrågasätter ingen dess nytta! Vi ser fortfarande idag denna vinnande kombination med godstransporterande semitrailers och motoriserade dragfordon på vägarna.

Varje lastbilsförare vet att resistens mot vikt, hastighet och vägslitage är viktiga vid transport av nyttolaster. 1952 introducerade Michelin radialtekniken för världen med lanseringen av Michelin X. Den förstärkta stommen dubblerade körsträckan, erbjöd utmärkt körning på olika ytor samt betydande bränslebesparingar.

 

 

post 1960 rolling through

 

1960 Mindre sidovägg, större hjul

På 1960-talet lanserades ”Pilot Series 80”-sortimentet, det banbrytande första lågprofildäcket för lastbilar. Den mindre sidoväggen gav plats åt större hjul och därmed kraftfullare bromsar. Detta ökade inte bara den övergripande fordonssäkerheten, utan den förbättrade bromskapaciteten tillät också dragning av tyngre laster.

 

 

post 1970 rolling through

 

1970-talet Frågat och besvarat

Mer väggrepp! Tyngre nyttolast! Mer motstånd! Lastbilsförare bad om det och Michelin svarade med Remix-processen! Förutom att regummera däck, ersatte processen tre till fyra lager ståltråd genom att utnyttja däckstommens fulla potential och spara pengar åt kunder.

 

 

post 1986 rolling through

post 1986 img rolling through

Reklam som marknadsför MICHELIN XZT radialdäck för tunga fordon. 1980 – © MICHELIN – LDD

 

1986 Ytterligare en minskning, som gav en stor fördel

Lyssna noga för det här är lite komplicerat. Michelin XX var det första ultralåga profildäcket. Medan däckstorleken förblev oförändrad, minskade de lägre sidoväggarna den totala däckvikten. Detta innebar att lastutrymmet på semitrailers kunde göras större, utan att öka den totala lastbilshöjden. Den större fraktvolymen förbättrade transporteffektiviteten och som ytterligare bonus ökade den lägre tyngdpunkten även lastbilens stabilitet.

 

 

post 1995 rolling through

post 1995 img rolling through

Japansk reklam marknadsförde det ”gröna däcket”. 1992 – © Collection du Patrimoine Historique Michelin

 

1995 Att bli grön

När bränslepriserna sköt i höjden under 90-talet intensifierade Michelin sitt arbete för att hjälpa lastbilsförare att minska bränsleförbrukningen med en ny innovation: det första gröna däcket någonsin. Energi och en serie däck med lågt rullmotstånd blev Michelins första åtagande för hållbar mobilitet, men långt ifrån det sista!

 

 

post 2000 rolling through

2000-talet Modernisera en gammal klassiker

Med det nya seklet kom ett (inte så) nytt däckkoncept. Michelin ersatte sitt ikoniska tvillingdäck med något vi sett förr: ett enda däck. Det moderniserade, bredare X-one-däcket, med två sidoväggar istället för fyra och en betydligt förbättrad stabilitet, minskade rullmotståndet och hjälpte lastbilsförare att öka nyttolasten.

 

 

post 2016 rolling through

2016 Klass-A-däck hela vägen runt

Precis som för kylskåp och andra apparater, finns det också ett miljöklassificeringssystem för däck. 2016 introducerade Michelin sitt avancerade AAA-däck. För första gången kunde lastbilar ha klass-A-däck i alla tre positioner: som styr-, driv- och släpvagnsdäck. För att kunna uppnå detta fick Michelin skapa ett däck med mycket lågt rullmotstånd och därmed mycket lägre koldioxidutsläpp. Och medan Michelin inriktade sig på rullmotstånd, såg det till AAA inte påverkade andra viktiga prestandafaktorer som väggrepp vid inbromsning på våta vägar eller däckbuller.

 

 

post 2020 rolling through

post 2020 img rolling through

Vätgasdriven lastbil – ny innovation – © MICHELIN 2020 – LDD

 

2020-talet och bortom det

I och med ökningen av el- och vätgasdrivna fordon har Michelin arbetat hårt för att förbereda en större energiomställning. Det arbetas med många nya innovationer och tekniker som är klara att lanseras ... håll dig uppdaterad!

Gå med i vårt community!

Genom att ange min e-postadress och klicka på prenumerera, samtycker jag till att ta emot information, erbjudanden och tips från Michelin Nordic AB. Du kan när som helst avregistrerar dig genom att klicka på länken längst ner i varje e-postmeddelande. Nedan kan du läsa om vår behandling av personuppgifter.

Du är
Jag är en professionell användare av däck och relaterade tjänster Jag är en återförsäljare av däck och relaterade tjänster annat
common.error.invalidField:This field is invalid
20 eller färre Fler än 20 Jag hanterar inga lastbilar
common.error.invalidField:This field is invalid


Information om dataskydd
Michelin Nordic AB (“Michelin”) behandlar dina personuppgifter (dvs. kontaktuppgifter) som personuppgiftsansvarig enbart i syfte att skicka marknadsföringsmeddelande.
Den rättsliga grunden för behandlingen av personuppgifterna är ditt samtycke.
Användningen av uppgifter är reserverad för Michelin-anställda.
De uppgifter som samlas in och behandlas inom ramen för detta kommer att lagras tills ditt samtycke återkallas. Detta gäller inte uppgifter som enligt lag behöver lagras under en längre period.
Du har rätt enligt lag att få tillgång till dina uppgifter, korrigera eventuellt felaktiga eller ofullständiga uppgifter, motsätta dig behandling av dina uppgifter och begränsa information som gäller dig. Vidare har du också rätt att begära att uppgifter raderas eller tas bort samt rätt till dataportabilitet. Fullständig information om Michelins behandling av personuppgifter finns på https://www.michelin.se/integritet
Du kan utöva dina rättigheter genom att kontakta Michelin på mailadress legal.general@michelin.com eller brev till Michelin Nordic AB, Box 47 175, 100 74 Stockholm, eller per telefon 020 - 0883976 eller på kontaktformulär på vår webbplats. Om du inte är nöjd med hur Michelin behandlar dina uppgifter, har du möjlighet att lämna in ett klagomål till Integritetsskyddsmyndigheten (IMY). Mer information om rättigheter finns på IMY hemsida: https://www.imy.se/

You are using and outdated Web Browser..

You are using a browser that is not supported by this website. This means that some functionality may not work as intended. This may result in strange behaviors when browsing round.

Use or upgrade/install one of the following browsers to take full advantage of this website

Firefox 78+
Edge 18+
Chrome 72+
Safari 12+
Opera 71+