header 1

Fakta eller fiktion: Sanningen bakom mönsterskurna lastbilsdäck

Publicerat den 29 april 2024 - 3 Minut(ers) läsning

I hopp om att undanröja eventuella missförstånd, låt oss ta en närmare titt på varför mönsterskurna däck är en lösning som tar sig an de flesta transportföretagens ekonomiska och miljömässiga utmaningar, inklusive de som mindre fordonsflottor står inför. Michelins datachef för produktprestanda, Corentin Berger, och produktkategorichef, Pierre Montel, berättar mer om detta.

 

Däck som kan mönsterskäras har en begränsad livslängd.

falskt

cta true false button false se

Mönsterskärning kan öka körsträckan för både nya MICHELIN-däck och regummerade MICHELIN Remix®-däck med 25 % i genomsnitt. Mönsterskärning spelar en avgörande roll om du vill förlänga däckens körsträcka och utnyttja deras fulla potential.

Mönsterskurna lastbilsdäck innebär betydande besparingar. När mönsterskärningen utförs för första gången på ett MICHELIN-däck (när 2-4 mm av mönsterdjupet återstår) och sedan på ett MICHELIN Remix-däck, resulterar det i en kombinerad ökning av körsträckan med 50 %.

Livslängd för däck

livslängd för däck - nyhet

Genom att förlänga livslängden på nya MICHELIN-däck och regummerade MICHELIN Remix-däck med 25 % sparar du en slitbana för var fjärde mönsterskärning som utförs.

 

Mönsterskärning av lastbilsdäck leder till faktiska kostnadsbesparingar.

väldigt sant

cta true false button very true se

Däckets låga rullmotstånd bidrar till att minska bränsleförbrukningen och på så sätt koldioxidutsläppen under hela dess livslängd. Mönsterskärning utförs när däcket har så lågt rullmotstånd som möjligt, vilket innebär att du kan spara upp till 5 % i bränsleförbrukning(1). Mönsterskurna däck resulterar även i en 25 % längre körsträcka i däckets mest bränslesnåla skick.

däckets rullmotstånd

rullmotstånd nyhet

 

Hur kan man enkelt mäta vilken påverkan mönsterskärning har på fordonsflottan?

På Michelin kan vi hjälpa dig att beräkna data, såsom besparingar av råmaterial och bränslen, och därmed koldioxidbesparingar, för att skapa medvetenhet kring de ekonomiska och miljömässiga fördelar som är förknippade med mönsterskärning och/eller regummering av dina däck.

 

 

Mönsterskurna lastbilsdäck är mindre säkra.

 

falskt

cta true false button false se

Vid mönsterskärning skärs nya spår i de befintliga lager av basgummi som är standardinbyggda i nya MICHELIN- och Remix-däck, med hjälp av ett specialverktyg för mönsterskärning. Detta fördjupar däckets mönsterdjup, vilket i sin tur ger bättre väggrepp och ökad säkerhet ute på vägarna. På vått underlag förbättras väggreppet och dragkraften hos ett mönsterskuret däck med cirka 10 % jämfört med motsvarande däck när det är slitet (2).

 

Jag kan mönsterskära vilket lastbilsdäck som helst.

sant

cta true false button true but se

De MICHELIN-däck som kan mönsterskäras är märkta med symbolen "U" eller ordet "REGROOVABLE" på däcksidan. Michelin rekommenderar att mönsterskärning utförs när 2-4 mm av slitbanan återstår. Alla MICHELIN-däck har en mönsterskärningsbrunn i mitten av slitbanans slitageindikator, så att högkvalitativ mönsterskärning kan utföras. Det är viktigt att mönsterskärningen utförs av en specialist i enlighet med våra rekommenderade riktlinjer.

Trots att Michelin rekommenderar mönsterskärning av styrdäck på bussar och lastbilar, accepterar vissa länder inte användning av mönsterskurna däck på framaxeln.

 

Monitor the wear indicator of your truck tyre

What a wear indicator looks like ?


Ladda ner MyTechExpert

ladda ner appen 1

 

Mönsterskärning är miljövänligt.

väldigt sant

cta true false button very true se

Mönsterskärning förlänger däckens livslängd i deras mest bränslesnåla skick. Genom att mönsterskära däcken kan du minska dina koldioxidutsläpp med upp till 1,1 kg/100 km per axel (3).

Mönsterskärning innebär också mindre avfall, då färre råvaror används till följd av att däckets livslängd förlängs. Detta leder även till mindre  utsläpp av slitagepartiklar, vilka är vanligare i nya däck.

 

Det är svårt att få sina däck mönsterskurna.

falskt

cta true false button false se

Vi rekommenderar att du har monterade enheter i lager för att optimera arbetet och undvika driftstopp i samband med mönsterskärning av däck. Det tar cirka 2,5 timmar att mönsterskära fyra däck. Arbetet kan utföras av en professionell återförsäljare.

Specifika mönster finns tillgängliga för varje däck för att vägleda dig genom mönsterskärningen. Mönsterskärning av däck bidrar till ökat väggrepp och bättre dragkraft, optimerar däckets körsträcka och minskar bränsleförbrukningen.

Redo att testa dina kunskaper om mönsterskurna däck?

Låt dig inte luras av förutfattade meningar. Läs istället vår artikel för att lära dig mer om mönsterskärning.

Källor:

(1) 5,6 % lägre bränsleförbrukning: en intern Michelin-studie som genomfördes i Ladoux (Frankrike) i maj 2021, övervakad av DEKRA, för att jämföra nya MICHELIN X® LINETM ENERGYTM Z2 och D2 315/70 R 22,5-däck med motsvarande regummerade däck (R 5 mm). Resultaten kan variera under faktiska förhållanden och beroende på väderförhållanden, underlag, däckstorlek och körstil.
(2) Michelins interna studie 2010 i Ladoux på en polerad betongbana. Resultaten kan variera under faktiska förhållanden och beroende på väderförhållanden, underlag, däckstorlek och körstil.
(3) Michelin-studie utförd på 1 miljon däck som levererats för regummering med Michelin Remix-tekniken mellan 2008 och 2009. Andelen godkända regummerade och mönsterskurna däck och andelen godkända regummerade, men icke-mönsterskurna däck skiljde sig med mindre än 0,2 %.
(4) Slitbaneblandningen och slitbanemönstret för MICHELIN Remix-behandlade däck är i stort sett desamma som för nya MICHELIN-däck. 90 % av MICHELIN Remix-däcken använder samma form och material som nya MICHELIN-däck, vilket eventuellt kan tyda på att MICHELIN Remix-däck och nya Michelin-däck har likvärdig prestanda. Interna utvärderingar utförda av Michelin Research and Technology Center baserat på kundutlåtanden som samlats in i Europa sedan 2015.

You are using and outdated Web Browser..

You are using a browser that is not supported by this website. This means that some functionality may not work as intended. This may result in strange behaviors when browsing round.

Use or upgrade/install one of the following browsers to take full advantage of this website

Firefox 78+
Edge 18+
Chrome 72+
Safari 12+
Opera 71+