mag3 hotnews header

Din checklista för säker vinterkörning med lastbil

Publicerat den 29 augusti 2023 - 3 Minut(ers) läsning

Körning under extrema väderförhållanden är en utmaning både för förare och för lastbil. Vi vände oss till en skandinavisk expert* för en genomgång av allt du behöver veta för att göra din lastbil helt redo för snö, is och iskall kyla.

 

mag3 hotnews portrait

   

Arne Sköldén, teknisk däckexpert hos Michelin

 

Arne Sköldén är svensk teknisk däckexpert som arbetat hos Michelin i 47 år. Han är personen du ska prata med om körning under vinterförhållanden. 

Vi frågade honom vad som är annorlunda med vinterkörning. "Det är en större utmaning eftersom väglaget snabbt kan förändras: du kan exempelvis omedelbart förflytta dig från sommarförhållanden i en tunnel till is och snö utanför. Och även om du är väl förberedd, kanske inte föraren framför dig är det och resultatet blir att trafiken står stilla i timmar."

 Det är omöjligt att förutse allt som kan bli fel: allt du kan göra är att vara så förberedd som möjligt. Varför inte börja med att följa Arnes checklista: Du kan till och med ladda ner sammanfattningen!

michelin site blocs texte astuces

 

Förbered ditt fordon

Arne betonar det faktum att du på vintern mer än under någon annan årstid aldrig vet vilka problem du kan stöta på under vägen. "Om du vet att det blir frost, försäkra dig om att din lastbil klarar det och var förberedd på alla situationer", säger han. Det här behöver du göra:

·  Kontrollera din kylarvätska, spolarvätska och kylsystem.

·  Försäkra dig om att dina däck är anpassade för vädret och att de följer lokala bestämmelser, vilka varierar från land till land

·  Var extra noggrann med däcktrycket: kalla temperaturer minskar lufttrycket i dina däck, så kontrollera trycket oftare än under sommarmånaderna.

· Sätt alltid säkerheten i första hand. Arnes råd på detta tema är mycket tydligt: "Till sist, om vädret är för besvärligt, stanna hemma. Det är ett tufft beslut, men inget är värt att riskera sitt eller andras liv för."

· Håll din lastbil ren från vintersmuts. Inspektera dina lyktor och registreringsskyltar så att de är fria från snö och smuts och tina upp din vindruta för att bibehålla maximal sikt.

· Tvätta ditt fordon ofta för att förebygga ackumulering av vägsalt, vilket orsakar korrosion.

· I några länder är kedjor obligatoriska. Försäkra dig om att du vet hur de monteras, särskilt i iskallt väder. Det är en god idé att träna i förväg.

 

michelin site blocs texte astuces copie

 

 Anpassa din lastbilskörning

·  Håll avstånd så att du hinner reagera när något händer, ofta när bilen framför dig plötsligt stannar.

·  Var vaksam på svart is. "När det finns snö på vägen kör de flesta försiktigt. Svart is är den verkliga faran eftersom den inte syns och gör det mycket halt. Ibland kan du inte ens stå upprätt på vägen. Håll ögonen öppna för det, speciellt på broar och när temperaturen sjunker snabbt." Ett litet råd: om däcken på fordonet framför dig slutar stänka, kan det vara ett tecken på svart is.

·  Sakta ner. Kom ihåg att fartgränserna har satts för torra vägar och goda väderförhållanden.

·  Kör mjukt: skarpa kurvor, plötsligt accelererande och hård inbromsning minskar väggreppet. Håll en jämn hastighet och, igen, håll ett säkert avstånd till andra fordon.

 

michelin site blocs texte astuces copie 2

 

Vad du bör ta med dig i din lastbil

·  Sand och en skyffel: "Det viktigaste du bör ha med i din lastbil i kallt väder. Om du blir stående på is behöver du sand för att ta dig ut."

·  Varma vinterkläder: overall, mössa, handskar, bra skor, hela rubbet. Detta för att den främsta risken med vinterkörning är att tvingas vänta i timmar på bättre förhållanden eller för att en lastbil blockerar vägen. När du inte rullar blir det extremt kallt i hytten.

·  Vatten och mat för samma långa väntetider på vägen.

·  Alltid minst en halvfull bränsletank, ifall resan blir längre än väntat.

·  En ficklampa och en väl synlig jacka.

 

michelin site blocs texte astuces4

 

Förbered din kropp

·  Håll dig vältränad. Att sitta bakom ratten timme efter timme är tufft. Din kropp måste vara fysiskt förberedd. "Den allmänna rekommendationen att gå 10 000 steg per dag gäller även för lastbilsförare", säger Arne. "Det är så du håller din kropp i form och din hjärna alert, vilket är ännu viktigare under vintern."

·  Ta ofta paus: när du är trött blir din reaktionstid längre.  Detta gäller hela året, men vinterkörning har en tendens att vara mer ansträngande. Det gör pauser ännu viktigare.

 

Källor

*Intervju genomförd den 30 juli 2021

 

 

  

mag3 hotnews highlight


Säkerhet och mobilitet under svårt vinterväglag

MICHELIN X MULTI GRIP-däck är den perfekta lösningen för optimal säkerhet under svårt vinterväglag. Det kombinerar utmärkt körsträcka tack vare ökad livslängd (upp till 10 % ytterligare möjlig körsträcka på framhjulen) samt utomordentligt grepp på snö och is även när däcket är slitet. Det har även bra våtgrepp även under den andra delen av däckens liv, tack vare däckens garanterade grepp på våta vägar ända ner till den sista millimetern. Dessutom kan MICHELIN X MULTI Grip mönsterskäras och regummeras.

 

 

Din checklista för att vara redo för extrema vinterförhållanden

 

 

memo winter conditions checklist se

Gå med i vårt community!

Genom att ange min e-postadress och klicka på prenumerera, samtycker jag till att ta emot information, erbjudanden och tips från Michelin Nordic AB. Du kan när som helst avregistrerar dig genom att klicka på länken längst ner i varje e-postmeddelande. Nedan kan du läsa om vår behandling av personuppgifter.

Du är
Jag är en professionell användare av däck och relaterade tjänster Jag är en återförsäljare av däck och relaterade tjänster annat
common.error.invalidField:This field is invalid
20 eller färre Fler än 20 Jag hanterar inga lastbilar
common.error.invalidField:This field is invalid


Information om dataskydd
Michelin Nordic AB (“Michelin”) behandlar dina personuppgifter (dvs. kontaktuppgifter) som personuppgiftsansvarig enbart i syfte att skicka marknadsföringsmeddelande.
Den rättsliga grunden för behandlingen av personuppgifterna är ditt samtycke.
Användningen av uppgifter är reserverad för Michelin-anställda.
De uppgifter som samlas in och behandlas inom ramen för detta kommer att lagras tills ditt samtycke återkallas. Detta gäller inte uppgifter som enligt lag behöver lagras under en längre period.
Du har rätt enligt lag att få tillgång till dina uppgifter, korrigera eventuellt felaktiga eller ofullständiga uppgifter, motsätta dig behandling av dina uppgifter och begränsa information som gäller dig. Vidare har du också rätt att begära att uppgifter raderas eller tas bort samt rätt till dataportabilitet. Fullständig information om Michelins behandling av personuppgifter finns på https://www.michelin.se/integritet
Du kan utöva dina rättigheter genom att kontakta Michelin på mailadress legal.general@michelin.com eller brev till Michelin Nordic AB, Box 47 175, 100 74 Stockholm, eller per telefon 020 - 0883976 eller på kontaktformulär på vår webbplats. Om du inte är nöjd med hur Michelin behandlar dina uppgifter, har du möjlighet att lämna in ett klagomål till Integritetsskyddsmyndigheten (IMY). Mer information om rättigheter finns på IMY hemsida: https://www.imy.se/

You are using and outdated Web Browser..

You are using a browser that is not supported by this website. This means that some functionality may not work as intended. This may result in strange behaviors when browsing round.

Use or upgrade/install one of the following browsers to take full advantage of this website

Firefox 78+
Edge 18+
Chrome 72+
Safari 12+
Opera 71+